Dit stuk verscheen eerder in de Derajeur.

Ook ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum organiseren we weer een lustrumtocht. Eerder meldden we al dat we net als in 2004 weer naar Alpe d’Huez willen fietsen in de week van Hemelvaart. We vertrekken op vrijdag 24 mei vanuit het clubhuis en fietsen zaterdag 1 juni Alpe d’Huez op. Zondag 2 juni rijden we terug met de bus.

De opzet van de tocht is vergelijkbaar met die van de vorige lustrumtochten. We hebben er voor gekozen net als in 2009 en 2014 al op vrijdag te vertrekken. Dat betekent dat we een dag meer hebben dan in 2004. Die willen we gebruiken voor een extra etappe, zodat we de gemiddelde dagafstand lager kunnen houden.  We hebben een voorlopige route gemaakt die meestal wat oostelijker loopt dan in 2004. De definitieve route wordt bepaald door de beschikbaarheid van hotels, maar hier vast een idee:

Etappe Afstand Bijzonderheden
Wageningen – Valkenburg 187 km Route van 2004, maar het zou ook via een westelijkere route kunnen (Peel, België)
Valkenburg – Diekirch 163 km Ardennen, pittige etappe met flink wat klimwerk
Diekirch – Saint-Avold 146 km Luxemburg, wat korter, iets minder hoogtemeters
Saint-Avold  – Saint-Dié-des-Vosges 126 km Mooie hersteldag
Saint-Dié-des-Vosges – Belfort 133 km Vogezen, wat langere beklimmingen dan in de Ardennen, maar ongeveer evenveel hoogtemeters
Belfort – Pontarlier 137 km Na een vlak begin de Jura in
Pontarlier – Bellegarde-sur-Valserine 133 km Verder door de Jura, met ‘relatief weinig’ klimwerk
Bellegarde-sur-Valserine – Albertville 97 km De Alpen in, grotendeels vlak tot aan de Col de Tamié op 75 km
Albertville – l’Alpe d‘Huez 111 km Na 50 km gaat het gebeuren: Col du Glandon en Alpe d’Huez
Totaal 1233 km Gemiddelde etappelengte 137 km

Voor de liefhebbers zullen er weer extra lusjes komen in bijvoorbeeld de Ardennen, de Vogezen en de Alpen.

We overnachten in hotels en je bagage wordt vervoerd met een grote bestelbus. Deze bus wordt ook gebruikt om iedereen van een goedverzorgde lunch te voorzien. Koffie- en theepauzes moet je (meestal) zelf regelen, maar we geven wel suggesties. Voor eventuele calamiteiten rijdt er een ‘bezembus’ mee.

Hoe zwaar het wordt hangt behalve van de route ook van het weer af. De etappes zijn relatief kort in vergelijking met vorige jaren, maar zelden vlak. De bedoeling is dat het voor alle TCW-groepen haalbaar moet zijn, al zal wat extra trainingsarbeid geen kwaad kunnen. We zullen je als commissie daarbij helpen door in april 2019 een voorbereidingsweekend te plannen.

In totaal kunnen er 62 deelnemers mee. Dat is inclusief de commissie, de lunchploeg en de chauffeur van de bezembus. De inschrijving start op 1 mei. Meer informatie daarover lees je in de volgende Derajeur. We zullen dan ook de deelnamekosten bekend maken. Er komt wel een mogelijkheid tot gespreid (vooraf) betalen, maar vanwege de lage rente geven we daarbij deze keer geen korting.